Met escaleren in bedrijfssituaties wordt veelal bedoeld het vragen om interventies door een hoger managementniveau om issues op te lossen. In veel bedrijfsprocessen zijn escalatieprocedures en niveaus beschreven en ook bij uitvoering van projecten wordt geprobeerd om blokkades op te heffen door bewust te escaleren naar functionarissen met meer bevoegdheden.  Kern ligt erin dat door de escalatie tempo, snelheid, voortgang weer op het juiste niveau gebracht wordt. Doordat de situatie, het issue dat geescaleerd wordt een aantoonbare invloed heeft op het bereiken van het gewenste eindresultaat gaat het in de regel dus om zaken met een groot bereik en een grote urgentie. De geescaleerde situatie heeft hoge prioriteit. De invloed van functionarissen met veel bevoegdheden moet namelijk zuinig gebruikt worden.

Het escalatiepatroon

In de praktijk zien we vaak dat escaleren niet altijd de gewenste versnelling, verbetering op levert.

Het volgende patroon is vaak aan de hand.

EscalatiepatroonNadat een issue wordt geconstateerd volgt een analyse en een overleg met betrokken stake holders waarin geprobeerd wordt de achterliggende oorzaak te begrijpen en acties af te spreken die de oorzaak kunnen wegnemen. De acties worden uitgevoerd en geevalueerd en dan blijkt dat de oorzaak niet is weggenomen. In de evaluatie wordt duidelijk dat een interventie nodig is door iemand met meer bevoegdheden. Bij de escalatie is het gebruikelijk dat aanleiding, analyse, alternatieven en voor en tegens per alternatief verwoord worden plus een advies voor interventie.

De bedoeling is de beslissingsbevoegde zo te informeren dat deze de gewenste actie direct uit voert. In de praktijk zien we echter dat ondanks de aangebrachte informatie de beslissingsbevoegde:

  1. De analyse en het overleg nog eens over doet waardoor oplossing van het issue verder vertraagt.
  2. De gewenste actie   niet volledig of diep genoeg uit voert waardoor het issue niet opgelost wordt.

De eigenaar van het issue wordt door de escalatie niet geholpen wordt maar ervaart eerder meer tegenslag dan vooruitgang door de escalatie.

© 2016 Stoer Bedrijfsadvies. All rights reserved.